blogdet

Waarom je vanavond nog sushi gaat bestellen.

30 Nov 2019 door Beheerder

Waarom je vanavond nog sushi gaat bestellen


Het is best een beetje een uitdaging om sushi te bestellen, nigiri, sashimi, maki, temaki, gunkan. De Japanse woorden vliegen je om de oren. Maar… nadat je dit artikel hebt gelezen dan weten we zeker dat je vanavond nog de stoute schoenen aantrekt en een sushi bestelling gaat doen! Want laten we eerlijk zijn, sushi is wel echt heel erg lekker!

We begrijpen het best, al die termen maken het wat lastig. Als je al eerder een sushi bestelling hebt gedaan, heb je vast weleens gedacht, heb ik dit besteld? Daarom gaan we de termen allemaal even langs, zodat je bij de volgende bestelling precies weet wat je doet.

Een nigiri is een klein bolletje rijst met een stukje rauwe vis, hier zijn tal van varianten in en soms wordt er een klein stukje zeewier gebruikt om de vis op zijn plek te houden. Er zijn ook restaurants waarbij de vis van een nigiri kort wordt geflambeerd.

Kies je voor sashimi, dan ga je voor een stukje rauwe vis zonder zeewier of rijst. De meest voorkomende sashimi is die van tonijn of van zalm. Een maki is een stukje sushi in een rol van zeewier. Eigenlijk kun je wel stellen dat de meeste mensen bij sushi aan deze variant denken. Je krijgt vaak drie stukjes of meer wanneer je een maki bij een restaurant bestelt. Van de maki is er ook nog een variant die de uramaki heet, dan zit de rijst niet aan de binnen- maar juist aan de buitenkant van de rol.

Ga je voor een temaki, dan kies je voor een sushi die is opgerold maar dan in de vorm van een kegel. De rauwe vis en andere ingrediënten zijn dan verwerkt in een blaadje zeewier wat is opgerold in de vorm van kegel.

Als laatste hadden we de term gunkan nog opgeschreven. Zou je dit letterlijk vertalen, dan kom je in het Nederlands op het woord oorlogsboot. Een gunkan valt eigenlijk ook ander de maki’s en bij sommige restaurants staat er gunkan maki op het menu. Bij een gunkan gaat het net als bij een nigiri om een bolletje sushirijst met andere ingrediënten. Alleen is de vorm hier anders. De bolletjes rijst worden omwonden met een brede reep van zeewier en hierdoor ontstaat er een soort bakje bovenop de rijst. Hierin worden dan de andere ingrediënten verwerkt, denk dan aan paling, zalmeitjes, krabsalade, mango of zee-egel.

Volgens mij hebben we de wereld van sushi een stuk duidelijker gemaakt. Bij ons op de redactie hebben we tijdens het schrijven maar even een sushi bestelling gedaan. Je moet immers wel weten waarover je schrijft. Waar wacht jij nog op? Bestel vanavond nog sushi eenvoudig online! Het is lekker, makkelijk, snel en eenvoudig. Van ons allemaal bij Butlon, eet smakelijk!


0 Opmerkingen